Sinds de nieuwe update van Facebook worden video’s automatisch afgespeeld wanneer je door het nieuwsoverzicht bladert en de posts bekijkt die je vrienden en favoriete pagina’s gemaakt hebben. Gelukkig kun je dit ook zelf weer uitschakelen!

Het is je wellicht al opgevallen bij Facebook: je scrollt rustig door het nieuwsoverzicht, en plots begint er een video af te spelen waar je helemaal niet om gevraagd hebt, of waar je helemaal niet naar wilt kijken. Verschillende gebruikers van Facebook op een smartphone, zagen plots hun mobiele dataverbruik – en de daaraan gekoppelde kosten – fors stijgen. Het streamen van video’s verbruikt immers heel wat bandbreedte, waardoor het dataverbruik van het abonnement plots niet meer volstaat. Gelukkig is er wel de mogelijkheid om het automatisch afspelen van video’s op Facebook weer uit te schakelen, of toch althans te beperken zodat je hogere facturen van dataverkeer in de toekomst kan vermijden. De manier waarop je dit doet, hangt af van het toestel waarmee je Facebook gebruikt.

Desktop (reguliere computergebruikers)

Gebruik je Facebook op een gewone computer, zoals een desktop of laptop, dan is er goed nieuws: je kan het automatisch afspelen van video’s helemaal uitschakelen, en dat op een eenvoudige manier. Volg onderstaande stappen:

 1. Als je ingelogd bent op Facebook, klik dan op deze link
 2. Je zal zien dat bij de instelling voor het automatisch afspelen van video’s de keuze “on” (of “aan”) is geselecteerd. Klik erop en kies voor “off” (of “uit”).
 3. Video’s op je nieuwsoverzicht zullen nu niet langer automatisch beginnen met afspelen.

Je kan ook naar deze Facebook instelling gaan door rechts bovenaan op het icoontje met het pijltje te klikken, en dan op “instellingen” te klikken. Klik vervolgens op “Video’s” (zie links op het scherm). Dan krijg je opnieuw de “Videoinstellingen – Video’s automatisch afspelen” wat je dan op aan of uit kan zetten.

Android (smartphones of tablets)

Voor gebruikers van mobiele toestellen zoals smartphones en tablets ligt het iets moeilijker dan bij gewone desktop gebruikers. Je kan het automatisch afspelen immers niet volledig uitschakelen. Wat je wel kan instellen is dat video’s enkel automatisch mogen worden afgespeeld indien je verbonden bent op een WiFi-netwerk (waardoor je dus geen extra kosten voor dataverkeer kan hebben). Volg onderstaande stappen:

 1. Ga naar je Facebook-app en vervolgens naar “Appinstellingen” (via het icoon in de hoek links boven).
 2. Kijk hier onder “algemene instellingen”.
 3. Zet het vinkje aan naast de optie “Video’s alleen automatisch afspelen met WiFi”.
 4. Video’s op je nieuwsoverzicht zullen nu enkel automatisch beginnen afspelen als je op internet bent via een WiFi-netwerk.

Het volledig uitschakelen van het afspelen van video’s (ook bij gebruik van een WiFi-netwerk) is dus niet mogelijk.

iOS (iPhones en iPads)

Hetzelfde verhaal als voor Android-gebruikers geldt ook voor iOS (gebruikers van iPhones en iPads). Je kan het automatisch afspelen van video’s niet volledig uitschakelen, je kan alleen instellen dat video’s enkel automatisch mogen worden afgespeeld indien je verbonden bent met een WiFi-netwerk (waardoor je dus geen extra kosten voor dataverkeer kan hebben). Volg onderstaande stappen:

 1. Ga naar de app-instellingen van je iOS, en klik daar op “Facebook”.
 2. Klik vervolgens op “Instellingen” onder het Facebook icoon.
 3. Kijk hier naar de optie “Uitsluitend automatisch afsp…” (afkorting van “Uitsluitend automatisch afspelen via WiFi”) en zet het op “aan”.
 4. Video’s op je nieuwsoverzicht zullen nu enkel automatisch beginnen afspelen als je op internet bent via een WiFi-netwerk.

Het volledig uitschakelen van het afspelen van video’s (ook bij gebruik van een WiFi-netwerk) is dus niet mogelijk.

Bronnen: De Hoax-wijzer en De Telegraaf